News

Blog

  Back
plant plant plant

Posted on 17 Feb, 2022

Luciditate sau regula din compoziția aranjamentelor florale

 

Astăzi aș vrea să port o conversație cu colegii mei floriști sau cu cei care deja realizează aranjamente florale dar sunt timizi. Intriga întâlnită în cariera noastră este compoziția aranjamentelor/ structurilor florale, un subiect care ridică multiple provocări.

În cele ce urmează își scriu, de voie bună, formulele pe care le aplic pentru compoziții poetice și cromatice, next level.

 

Intriga aranjamentelor florale

Desigur, orice provocare poate și trebuie să fie depășită, în special dacă ești disponibilă să te ghidezi după câteva reguli simple.

 

Atunci când am început să realizez aranjamente pentru evenimente, pozele de documentare pe care le primeam de la clienți, îmi dădeau mereu o stare de anxietate. Întotdeauna  mă stresam, îmi doream să le realizez cerințele printr-o replică perfectă. 

 

Te regăsești până aici? 

 

Înainte să mă gândesc la logica pe care fiecare compoziție o are, comandam florile din aranjamentele propuse și înlocuiam ceea ce nu găseam disponibil pentru achiziție. 

 

Desigur, pe măsură ce aranjamentele creșteau în complexitate, acest proces a devenit extrem de dificil.

Am simțit că nu am un control asupra muncii, eram ghidată de poze, nu de o logică / un plan  ( dacă ești zodia Fecioară, mă înțelegi și mai bine).

 

Acesta a fost momentul în care am început să mă documentez. Nu am găsit foarte multe resurse,  însă,  am găsit un curs online la Holly Chapel. Acesta era cursul care explica care este modalitatea de alegere a florilor în cadrul unei compoziții. Am avut un punct de plecare.

 

Informația care-ți răsună în urechi atunci când creezi – un alt fel de ”muzică” 

 

Cel mai important factor în acest proces compozițional este stabilirea proporției. Acest criteriu facilitează toți pașii care urmează. Natura este cu adevărat cel mai mare învățător în această direcție. 

Desigur, dacă ești unul dintre aceia care au intuit de la bun început acest proces, atunci ești un talent. Fiecare cu darul său iar cei care nu au daruri le învața prin muncă și exercițiu.

 

 

Cum implici proporția încă de la început

Mai întâi să definim proporția pe scurt- este raportul dintre dimensiunile pe care le au diferite  obiecte, ale părților unui întreg. 

 

Există o proporție divină sau secțiunea de aur formula ei este:  60/30/10 + S .

Secțiunea de aur se folosește pentru realizarea compozițiilor armonioase și se aplică deseori în artă, arhitectură și muzică, încă din antichitate.

 

O formulă matematică, da știu, nu scăpăm de matematica nici în designul floral.

 

Acum în vin în minte cuvintele profesoarei mele de matematică, din generală. Aceasta ne spunea că putem face orice cu matematica, fire artistică și aeriană cum eram eu, evident că nu o credeam, însă acum îi dau dreptate. Doamna Roșu, dacă citiți aceste rânduri să știți că aveți dreptate! :X  

 

Această formulă se folosește în artă, arhitectură și muzică, încă din antichitate.  O utilizăm pentru a realiza compoziții armonioase. 

 

Aplicată în cadrul structurilor florale, tema de azi în jurnalul nostru, avem următoarele proporți:

 

60/30/10+S

Unde: 

60%-  florile cu volum mai mare, din cadrul compoziției. 

În designul floral când menționăm acest tip de flori ne referim la ele ca și flori de tip – filler – adică flori de umplutură. Flori care constituie baza în compoziția ta florală. 

30% – e  reprezentat de flori de dimensiune medie comparativ cu florile de tip filler 

10% sunt flori de dimensiune mică, în comparație cu florile menționate în categoriile de mai sus.

S – reprezintă accentele,adică  flori cu o formă/ textură/culoare deosebită. 

 

Această formulă 60/30/10 +S o poți aplica cu succes și  în cromatica aranjamentului. Îți las aici un articol care îți dă un exemplu de cum poți aplica formula. 

 

Odată înțelese aceste reguli, o să-ți fie mai ușor să realizezi armonios compoziția aranjamentelor,  indiferent de context. 

 

Preia controlul și aplică aceste reguli simple dar care conduc către rezultate armonioase.  Îți las mai jos, un exemplu concret în acest sens.

 

compoziția aranjamentelor

 

În cazul în care dorești să descoperi mai multe despre proporția aranjamentelor florale, te invit la cursul de design floral pe care-l organizez în luna aprilie. Te poți înscrie aici.

                        

Photo Credit: Ioana Porav 

 

XoXo Elena Anne-Marie 

plant

Trimite un comentariu

plant
en_USEN
Powered by TranslatePress »